"Genocidul Sufletelor. Experimentul Piteşti - reeducarea prin tortură." - Film Documentar (Sorin Ilieşiu, Alin Mureşan).
Alexandr Soljenitîn

"Cea mai
cumplită barbarie
a lumii
contemporane"

Alexandr Soljenitîn

Experimentul Piteşti: Barbaria absolută

Experimentul Piteşti a simbolizat barbaria în forma ei cea mai cumplită. O barbarie cu motivaţii şi aspiraţii ideologice. Pedagogia de la Piteşti a fost una menită să şteargă distincţia dintre victimă şi călau, să răpească victimei orice urmă de onoare şi auto-respect. Nu a fost doar un exerciţiu de un sadism ce desfide reprezentarea, ci o acţiune sistematică de anihilare a demnităţii umane, de distrugere a omului interior şi de condiţionare totală a gîndirii, de subjugare definitivă şi înjosire pîna la ultima treaptă, gradul zero al umilirii. Niciodată nu vom condamna şi deplînge îndeajuns acea oroare fără egal întru mişelie şi perversitate.

Responsabili pentru Piteşti au fost nu doar securiştii (Draghici, Nikolski, Mazuru, Sepeanu), ci şi îndrumătorii lor din aparatul de partid, membrii Biroului Politic şi ai Secretariatului CC, activiştii Secţiei Administrativ-Politice a CC al PMR şi cei ai secţiei de propagandţ, specialiştii spălării pe creier şi ai imbecilizării în masă.

---
Vladimir Tismăneanu, Martie 2009


Website: Dan Dumitru Calinescu